Categories
BLOG

wietplant bloeitijd autoflower

Kweekverslag Amnesia Haze Automatic

Amnesia Haze Automatic biedt zowel de beginnende als de doorgewinterde kweker een makkelijke en vlugge kweek en fruitige toppen. Ontdek hoe wij haar kweekten en welke strategieën we in elk stadium gebruikten.

Amnesia Haze behoort tot de wereldberoemde Amnesia-familie. Deze variëteit draagt haar familienaam met trots en biedt veel THC en een stimulerende high die kenmerkend is voor Nederlandse genetica. Lees ons kweekverslag en ontdek hoe je deze legendarische variëteit kunt kweken. Lees vervolgens alles over de genetische geschiedenis, effecten en morfologie van deze degelijke en opwindende soort.

Materiaallijst

 • Kweektent van 60x60cm
 • Luchtafzuiging van 220/360m³ (draaiend op 220)
 • Draaiende ventilator van 20W
 • Air pot
 • 2 leds van 100W
 • Voedingsrijke aarde
 • Omgekeerd osmosewater ±100ppm

Kweekverslag Amnesia Haze Automatic: Zaailingfase

Nadat onze breeders Amnesia Haze Automatic hadden geperfectioneerd, besloten wij onze vaardigheden op de proef te stellen en tijd te besteden aan het telen van deze soort. We documenteerden het volledige proces, zodat jij dezelfde resultaten kunt behalen!

 • Ontkieming: Zoals altijd, begon het avontuur met een klein en eenvoudig zaadje. We legden het in een glas kraanwater om dit 36 uur te laten weken tot de penwortel uit het omhulsel verscheen.
 • Kweekmedium: We kozen een mix van voedingsrijke aarde en een laag stikstofrijke wormenhumus voor op de bodem van de pot.
 • Verpotten: We plaatsten het zaadje in een ondiep gat (met de penwortel naar beneden) in de uiteindelijke pot. Deze air pot van 9L is ontworpen om planten te ondersteunen bij de ontwikkeling van gezonde en vezelrijke wortels.
 • Verlichting: We bevestigden twee ledlampen van 100W om de plant de gehele kweekcyclus te ondersteunen. We hanteerden een lichtschema van 18/6 om optimale fotosynthese te verzekeren en tegelijkertijd de totale kosten van de kweek te beperken.
 • Lobblaadjes: Al binnen enkele dagen na het verpotten verschenen de eerste twee lobblaadjes uit de aarde. De eerste twee echte bladeren werden vier dagen later zichtbaar. Dit luidde het begin van de vegetatieve fase in.
 • Voedingsstoffen: In het zaailingstadium gaven we de volgende voedingsformule per liter omgekeerd osmosewater:
  – 1,5ml/l zeewierextract
  – 1,3ml/l compostthee
  – 0,65ml/l mycorrhiza-schimmels
Amnesia Haze Automatic
Amnesia Haze Automatic
Amnesia x Ruderalis
350 – 400 gr/m2
50 – 100 cm
7 – 8 weken
THC: 18%
Sativa 50% Indica 20% Ruderalis 30%
130 – 180 gr/plant
100 – 120 cm
11 – 12 weeks after sprouting
Cerebraal en verheffend
CBD: Medium

Kweekverslag Amnesia Haze Automatic: Vegetatieve Fase

Als snelgroeiende cultivar schoot Amnesia Haze Automatic door de vegetatieve fase — een periode die zich kenmerkt door de ontwikkeling van waaierbladeren en een algehele toename in grootte. Al met al nam dit stadium slechts vier weken in beslag. Gedurende die tijd namen we de volgende stappen:

 • Verlichting: We pasten een cyclus van 18/6 toe op de leds van 100W en hingen de lichtbron 110cm boven het bladerdak. Dit gaf de plant de ruimte om te groeien. Richting het eind van deze fase, bevond het bladerdak zich rond de 70cm onder de lichtbron.
 • Bewatering: Om het simpel te houden en onder-/overbewatering te voorkomen, gaven we pas water wanneer de bovenste 3cm aarde droog was. Dit kwam neer op ongeveer 0,5l omgekeerd osmosewater per 24 uur.
 • Omgeving: Met een thermo-hygrometer om de omgevingsfactoren te meten, wisten we de gemiddelde temperatuur op 20°C te houden, met een relatieve luchtvochtigheid van 45-50%. We behielden dit met behulp van een ventilator, afzuiger en een vochtigheidssensor in de kweektent.
 • Voedingsstoffen: We pasten onze voedingsformule elke week aan om de plant afwisselende gehaltes mineralen te verschaffen, afhankelijk van het groeistadium. In de vegetatieve fase is stikstof het voornaamste NPK-element. Daarom stemden we onze voedingsstoffen af met een verhouding van 2:1:2 en 4:2:3. Daarnaast vulden we de voeding tijdens de vegetatieve fase aan met het volgende:

Week 3 en 4

 • 0,5ml/l calcium/magnesium
 • 1ml/l zeewierextract
 • 0,6ml/l suikerbieten-extract
 • 1,3ml/l mycorrhiza-schimmels
 • 1,3ml/l compostthee

Potentiële problemen: In de vierde week van de groei begon onze plant op de bladeren tekenen van voedingsverbranding te vertonen. Dit schreven we toe aan een overtollige hoeveelheid wormenhumus bij het hoofdmedium. In het vervolg willen we deze toevoeging overslaan om te voorkomen dat deze symptomen optreden.

Voorbloei: Onze Amnesia Haze Automatic begon over te gaan op de bloeifase in de vierde week van het vegetatieve stadium. Bij de knopen verschenen kleine kelken met uitstekende stampers, wat het begin van de bloei markeerde.

(Zaailingfase) (Week 3) (Week 4)

Kweekverslag Amnesia Haze Automatic: Bloeifase

Onze plant bracht het overgrote deel van haar levenscyclus door in de bloeifase, wat haar genoeg tijd gaf om grote, harsrijke toppen te ontwikkelen. Het duurde slechts zes weken tot haar beginnende toppen uit waren gegroeid tot volledig rijpe, grote en harsrijke cola’s.

 • Verlichting: Als autoflowering variëteit vereist Amnesia Haze Automatic geen verandering in de lichtcyclus om te beginnen met bloeien. Onze ledlampen bleven op een cyclus van 18/6 draaien, op een afstand van 45cm boven de kruin.
 • Bewatering: Naarmate de plant groter werd en de toppen rijpten, nam haar vraag naar water toe. Steeds wachtend tot de bovenste laag aarde opgedroogd was, gaven we haar gemiddeld 1,5l omgekeerd osmosewater per dag.
 • Omgeving: We verlaagden de relatieve luchtvochtigheid naar 40% door de instellingen op de sensor te wijzigen. Dit hielp het risico op schimmelvorming beperken, naarmate de toppen compacter en vatbaarder voor infecties werden. We verhoogden de temperatuur naar 25°C met verwarming om te zorgen voor een optimale bloei-omgeving.
 • Ontbladering: Gewapend met een snoeischaar verwijderden we tijdens de bloeifase de oudere en vergeelde waaierbladeren. Hiermee zorgden we dat er meer licht door het bladerdak kwam en de luchtstroming verbeterde, wat schimmelvorming moest voorkomen. In de eerste week verwijderden we alle waaierbladeren van de hoofdsteel om dit te bereiken.
 • LST: In week 7 pasten we low-stress training toe om meer laterale groei te bevorderen. Met deze trainingstechniek was de plant in staat om een breder bladerdak te vormen met meer toppen, in tegenstelling tot een verticalere wietplant die al haar energie op één hoofdtop zou richten.

– Noemenswaardige Incidenten:

Zichtbaar Mycelium

In de bloeifase merkten we dat een draderige schimmel het oppervlak van de aarde begon te overheersen. Hoewel we even vreesden voor een wortelrottende ziekteverwekker, konden we gelukkig vaststellen dat het schimmeldraden betroffen van de mycorrhiza-schimmels die we aan de aarde toegevoegd hadden. Deze organismen werken in symbiose met plantenwortels en ondersteunen de toegang tot voedingsstoffen.

Een Ongebruikelijke Mutatie

In week 7 verscheen er een kelk aan de zijkant van een node, direct naast de hoofdsteel. Tegen week 10 was deze uitgegroeid tot een volledig ontwikkelde, maar compacte top. We hopen dat vaardige kwekers deze aparte, fascinerende eigenschap verder gaan isoleren en ontwikkelen!

– Voedingsstoffen: Tijdens de bloeifase pasten we de oorspronkelijke voedingsmix aan de verhoogde vraag naar kalium en fosfor aan. Bekijk de lijstjes hieronder voor de strategieën die we tijdens de bloei per week toepasten.

Week 5

In de eerste week van de bloei veranderden we de voeding licht om de plant rustig over te laten gaan op bloeivoeding. We begonnen met een NPK-verhouding van 5:7:10 en eindigden met een verhouding van 4:7:10.

 • 0,5ml/l calcium/magnesium
 • 0,3ml/l zeewierextract
 • 0,3ml/l humus en fulvinezuur
 • 1,3ml/l mycorrhiza-schimmels
 • 1,3ml/l compostthee
(Week 5) (Week 6) (Week 7)

Week 6

In deze week begonnen we met het verhogen van de vereiste mineralen voor een gezonde toppenproductie. De calcium- en magnesiumgehaltes verhoogden we met 1ml/l. We voegden ook aanvullende micro-organismen toe om het wortelstelsel te helpen met het opnemen van deze extra voedingsstoffen.

Week 7

Het voedingsschema bleef grotendeels identiek met week 6, naast de toevoeging van meer zeewierextract en het achterwege laten van mycorrhiza-schimmels.

Week 8

Toen we de eerste symptomen van een voedingstekort bij enkele waaierbladeren waarnamen, verhoogden we het gehalte suikerbieten-extract iets, in de hoop de situatie te herstellen.

Week 9

We bleven meer vergeling waarnemen en besloten daarom de extracten van suikerbiet, fulvine- en humuszuur met ongeveer 50% te verhogen. Deze strategie verhielp de tekorten snel en de plant begon er vrijwel meteen weer gezond uit te zien!

(Week 8) (Week 9) (Week 10)

Week 10

De laatste week van voeden, voordat het spoelen begon. Op dit punt oogden de toppen dik, harsrijk en zaten ze boordevol trichomen. We voegden nog meer zeewierextract toe om de toppen een laatste boost te geven, terwijl we meer calcium en magnesium achterwege lieten.

 • Spoelen: Een week voor de oogst spoelden we onze plant grondig om overtollige voedingsstoffen uit het kweekmedium te spoelen. Met omgekeerd osmosewater spoelden we de aarde extensief als deze uitgedroogd was. Wanneer de pot leeggelopen was, gaven we direct nog eens tweemaal water. Dit moest resulteren in smeuïgere en smaakvollere toppen.
 • Oogst: We oogsten de rijpe toppen toen ongeveer de helft van de stampers donkeroranje kleurde en de meeste trichomen een ondoorzichtige melkachtige kleur vertoonden. We hingen de gehele plant op om te drogen, knipten de toppen droog en lieten ze enkele weken curen.

Genetische Eigenschappen van Amnesia Haze Automatic

De breeders van Royal Queen Seeds schonken het leven aan **Amnesia Haze Automatic na het kruisen van de legendarische Amnesia met een autoflowering variëteit. Na deze combinatie enkele generaties te hebben verfijnd, wist men snel een stabiel en consistent fenotype veilig te stellen met 50% sativa-genetica, 20% indica en 30% ruderalis. Dankzij de fusie van ruderalis en Amnesia is de soort eenvoudiger te kweken, bloeit ze sneller en is ze toegankelijker voor beginners.

Teelteigenschappen van Amnesia Haze Automatic

Amnesia Haze Automatic stijgt nooit uit boven een gemiddelde hoogte. Dit maakt haar ideaal voor kwekers die te maken hebben met beperkte ruimte of bewust op zoek zijn naar een onopvallende soort. Binnenplanten groeien uit tot 50-100cm en produceren tussen de 350 en 400g/m².

Planten buiten in potten of de volle grond groeien uit tot een iets hoger formaat van 100-120cm en produceren tussen de 130 en 180g/plant. Dit is afhankelijk van de ruimte en blootstelling aan zonlicht. Een klein zaadje van Amnesia Haze Automatic heeft slechts tien weken tijd nodig om uit te groeien tot een plant met een bladerdak vol toppen. Ze levert een vlugge opbrengst op die ideaal is voor discrete en grootschaligere kwekers.

Effecten en Smaak van Amnesia Haze Automatic

Amnesia Haze Automatic levert een flinke hoeveelheid THC voor een autoflower. Een gehalte van 18% wekt een evenwichtige high op die hoofdzakelijk de geest prikkelt. Na een paar trekjes ervaar je lichte stimulatie die creatieve gedachten bevordert en je aanmoedigt om je dagelijkse doelen te halen. Een zachte en rustgevende lichamelijke high ondersteunt dit motiverende gevoel, begeleidt de cerebrale high en voorkomt dat deze te intens wordt. Elk trekje rook of damp trakteert je tong op heerlijke vleugjes aarde en citrus, dankzij de terpenen terpinoleen, caryofylleen en myrceen.

Amnesia Haze Automatic biedt een aangename cerebrale high en een sappige mix van fruitige terpenen. Ontdek in dit artikel hoe we haar hebben gekweekt.

Wat je moét weten over lichtschema’s & wietplanten

Of nu buiten of binnen kweekt, met indica’s of sativa’s, zonder enige basiskennis over lichtschema’s wordt het waarschijnlijk geen groot succes. Met het lichtschema bepaal je namelijk wanneer je wietplant gaat bloeien, en dat is zeker niet het enige dat je over lichtschema’s en wietplanten moet weten.

Licht is van het grootste belang voor planten, en helemaal voor wietplanten. Wietplanten die meer (krachtiger) licht krijgen zullen ook grotere toppen krijgen. De hoeveelheid licht is dus belangrijk voor de oogst maar zonder het juiste dagelijkse ritme van lichte en donkere uren zal een wietplant überhaupt niet eens gaan bloeien. Afgezien van een autoflower dan, maar ook die kunnen meer opleveren met het juiste lichtschema.

Schakelklok of verduisteren

Een lichtschema is niets meer of minder dan het dagelijkse ritme van zonsopgang en zonsondergang. In de natuur bepaalt het draaien van onze planeet ten opzichte van de zon wanneer het dag of nacht wordt, binnenkwekers doen dat met een tijdschakelaar. De schakelaar zit aangesloten op de kweeklamp en schakelt de stroom op vaste tijden in en uit. Buitenkwekers kunnen het dag en nachtritme van hun planten ook beïnvloeden door ze dagelijks op hetzelfde moment in het donker te zetten. Het lichtschema aanpassen is buiten dus aanzienlijk meer werk dan binnen maar heeft voor buitenkwekers een enorme invloed op de kwantiteit en de kwaliteit van de oogst.

Korte dag plant

Waarom zijn lichtschema’s nou zo belangrijk voor wietplanten? Wel, dat komt omdat wietplanten zogenaamde korte dag planten zijn. Simpelweg gezegd betekent dat, dat wietplanten aan het einde van de zomer gaan bloeien, wanneer de dagen korter worden. Binnen is dat niet anders; een wietplant komt tot bloei wanneer de dagen korter, en de nachten langer worden. Een wietplant heeft minimaal 10 uur duisternis nodig om tot bloei te komen, maar de beste resultaten halen binnenkwekers met een 12 uur durende nacht en een 12 uur durende dag. Dit noemen dan ook het 12/12 lichtschema. Als je in wiet kweken geïnteresseerd bent, heb je er vast wel eens van gehoord.

Duren de nachten korter dan 10 uur, dan blijven wietplanten in de zogenaamde vegetatieve fase, ofwel de groeifase. In de praktijk houden kwekers binnen vaak 18 uur licht, en 6 uur donker aan tijdens de groeifase, het zogenaamde 18/6 lichtschema.

In de natuur gaan wietplanten bloeien wanneer de dagen aan het eind van de zomer korter worden. Foto: Anatoli Styf, Shutterstock

Autoflowers

Alleen zogenaamde autoflower wietplanten zijn een uitzondering op de regel. Deze wietplanten zijn afstammelingen van wietplanten uit Oost-Europa en Rusland. Omdat de zomers daar uitzonderlijk kort duren zijn ze geëvolueerd om onafhankelijk van de lengte van de dagen en nachten, vanzelf in bloei te gaan. Autoflowers zullen dus bij ieder lichtschema gaan bloeien, en produceren de meeste cannabis bij een van de groei lichtschema’s zoals 18/6, 20/4 of 24/0 die we hieronder bespreken.

De eigenschap van autoflowers om vanzelf (automatisch) in bloei te gaan, komt in Nederland met name buiten goed van pas. Doordat ze veel eerder bloeien, kan de buitenkweker met autoflowers profiteren van de mooiste maanden van het jaar en heeft hij geen last van de schimmelproblemen die het najaar veroorzaakt.

18/6, 20/4 & 24/0

Groeien doet een wietplant dus zolang ze dagelijks maar meer dan 14 uur licht krijgt en 10 uur of minder in het donker staat. Je kunt een wietplant (afgezien van autoflower wietplanten) op deze manier dan ook jarenlang in de groeifase houden, zonder dat ze ooit gaat bloeien. Moederplanten voor stekken worden bijvoorbeeld op deze manier altijd in de groeifase gehouden. Alleen is 14/10 niet het beste maar het minimale lichtschema voor de groeifase. De meeste kwekers houden tijdens de groeifase een lichtschema aan van 18 uur licht en 6 uur donker, 18/6 dus. Een 20/4 lichtschema kan ook en zelfs een lichtschema zonder donkere periode is mogelijk; het zogenaamde 24/0 lichtschema.

Hoe langer de lichte periode, hoe meer fotosynthese (omzetting van licht en CO2 in suikers en zuurstof) er kan plaatsvinden en hoe sneller de wietplant groeit. Voor binnenkwekers geldt echter dat het extra stroomverbruik van een 20/4 of 24/0 lichtschema (t.o.v. het 18/6 lichtschema) meer kost dan de extra opbrengst in groeisnelheid, vandaar dat de meeste mensen tijdens de groeifase het 18/6 lichtschema aanhouden.

12/12, 11/13 & 10/14

Wanneer het tijd wordt om een wietplant te laten bloeien (dat moment bepaal je als kweker zelf) doe je dat door het aantal lichte uren terug te brengen naar minder dan 14 en wietplanten minimaal 10 uur in het donker te zetten. Beter is echter het welbekende 12/12 lichtschema. Na het omschakelen van de tijdschakelaar naar 12/12 duurt het ongeveer twee weken voordat je de eerste bloeiharen ziet.

Belangrijk om te weten is, dat met name de donkere periode voor de wietplant van belang is om tot bloei te komen. Er moet dagelijks minimaal een ononderbroken periode van duisternis zijn van 10 uur of meer om tot bloei te kunnen komen. s’ Nachts maakt een wietplant namelijk haar bloei-hormonen aan, en bij 10 uur duren de nachten lang genoeg om voldoende van dit hormoon te produceren om tot bloei te komen.

Een 11/13 lichtschema of 10/14 of zelfs nóg langere nachten, zorgen ervoor dat wietplanten sneller afbloeien. Wie haast heeft en bijvoorbeeld nog snel voor de vakantie wil oogsten, kan gebruik maken van zo’n soort lichtschema, het gaat alleen wel ten kostte van de opbrengst. De meeste kwekers zijn het er wel over eens dat 12/12 het optimale lichtschema is voor de bloeifase.

Bloeien doet een wietplant wanneer de nachten minimaal 10 uur ononderbroken donker zijn. Foto: goobafish, Shutterstock

Wiet is door de illegale status kostbaar geworden, en stroom is ook niet gratis. Vandaar dat kwekers altijd zoeken naar alternatieve methodes en kweektechnieken om meer te kunnen oogsten. Eén van de manieren waarop ze dat proberen is door middel van alternatieve lichtschema’s en het 12/1 lichtschema is hier één van. De methode is controversieel, maar je kunt het proberen. Of het werkt, daar zijn de meningen echter over verdeeld. Het gaat als volgt.

Weet je nog dat we hebben uitgelegd dat er een ononderbroken donkere periode nodig is van minimaal 10 uur voor een wietplant om in de bloeifase te gaan? Wel, van dit principe maakt het 12/1 lichtregime gebruik. Tijdens de groeifase krijgt een wietplant met dit systeem niet 18 maar slechts 12 uur licht. Om ervoor te zorgen dat de wietplant desondanks toch in de groeifase blijft, worden de resterende 12 donkere uren met 1 uur licht onderbroken. De lichtregime is tijdens de groeifase bij dit systeem dan ook 12 uur licht, dan 5,5 uur donker, 1 uur licht en weer 5,5 uur donker. Op deze manier wordt er tijdens de groeifase 5 uur aan licht (energie) bespaard.

De bloeifase van het 12/1 lichtschema verloopt ook wat anders dan gewoonlijk. Je zet de planten in de bloei door over te schakelen naar een lichtregime van 11 uur licht en 13 uur donker (11/13). Geleidelijk moet je dan de lichtperiode korter maken, net zoals dat in de natuur gaat. De eerste twee weken houd je het 11/13 lichtschema aan, waarna je de lichtperiode elke twee weken met een half uur inkort. Dus twee weken 11-13, twee weken 10,5/13,5, twee weken 10/14, enzovoorts. De laatste twee weken eindig je dan met een lichtperiode van 9 uur (9 uur licht, 15 uur donker).

Voorstanders van dit systeem redeneren dat omdat cannabis een buitenplant is, je de natuur zo goed mogelijk zou moeten nabootsen. 18/6 en 12/12 lichtschema’s zouden volgens hun vooral energiemaatschappijen rijker maken. Het 12-1 systeem is, zo zeggen ze, een natuurlijker manier van binnen kweken en zou betere resultaten opleveren, én ook nog eens tot wel 50% aan energiekosten besparen.

Wat je moét weten over lichtschema’s & wietplanten Of nu buiten of binnen kweekt, met indica’s of sativa’s, zonder enige basiskennis over lichtschema’s wordt het waarschijnlijk geen groot